Wat spreken we met elkaar af en mediawijze communicatieplannen.

ganzenbord.fwBij de opdrachtgever van mijn innovatieopdracht voor de master leren en innoveren zijn we aan de slag gegaan met Spelender(media)wijs en we proberen in het verlengde daarvan afspraken te maken over online gedrag. De mediawijsheid van de medewerker zeg maar.

Voor het onderzoek in de master leren en innoveren heb ik een bordspel ontwikkeld. Met het spel hoop ik dat spelers weer even wakker geschud worden als het gaat om mediawijs of mediabewust gedrag.  Het onderzoek is nog niet afgerond en de resultaten worden nu verwerkt voor de thesis.  Maar even een kort verslag en wat leuke dingen delen, daar is niets mis mee toch?

Op een bijeenkomst waar alle directeuren aanwezig waren werd het bordspel Spelender(media)wijs gespeeld. Het spelen van het spel moest de gesprekken op gang brengen….hoe doen jullie dat dan….en de kennis opkrikken (wat is de minimale leeftijd om een Facebook account te mogen hebben, bijvoorbeeld).

Na het spelen van het bordspel hebben we met behulp van MediawijzerBingo (afgeleide van de Sociale Media Bingo) nog eens gekeken naar de snelle ontwikkelingen online, de kansen en de gevaren.
De focus lag hier op de scholen en de organisatie als geheel. Dus hoe communiceer je met ouders en leerlingen, waar doe je dat dan en hoe doe je dat.

Dit was de aanzet tot een eerste afsprakenlijst rondom gedrag van medewerkers op sociale media. De leidraad is opgesteld door knip/leen- en plakwerk uit verschillende bronnen. Die van TNT post bijvoorbeeld maar ook de open positieve gedragscode die ooit door ROC West Brabant is opgesteld.

De volgend stap is weer eens kijken naar het communicatieplan. Bijvoorbeeld waar en hoe gaan we crisiscommunicatie een plek geven en hoe passen we de afspraken in, in ons plan.
De afspraken moeten nog door de pijplijn van beslissingen, medezeggenschap en daarna in de organisatie zien dat er draagvlak en instemming voor is.

Maar het logoloze tekst document is natuurlijk heel makkelijk op eigen schoolniveau aan te passen. Het zou bij gebruik leuk zijn als je de voetnoot laat staan.

Het is mijn bedoeling om via een subsidiepotje dat er vast binnenkort wel ergens aankomt het spel samen met een soort stappenplan hoe nu verder vorm te gaan geven. Dus nog even geduld als ook het bordspel op je wensenlijstje staat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Karin Winters