Vanaf de zijlijn: Voeten en Vacuüm

Een update van de zijlijner, omdat ik me realiseer dat wij inmiddels gewend zijn aan het vacuüm van wachten, maar het zonder updates naar jou toe erg stil blijft.

Op 16 oktober plaatste Paul een update 

Het was mijn shitste verjaardag ooit. Niet alleen vanwege de toestand, maar gewoon alles bij elkaar opgeteld. Ik ben geen verjaardag vierder maar helemaal geen bloemen, 1 cadeautje, een rondje oogarts en als dieptepunt een mislukte kaasfondue, maakte dat ik mezelf even zielig voelde en daardoor boos, verdrietig en opstandig was. Het onverwachte bezoek van vrienden Willem en Aly met een spuuglelijke dus ubermooie tuinkaboutster maakte heel veel goed.

Een andere kijk
Ik kijk anders naar het verhaal dat Paul vertelt. Ik ben zijn lijf niet en voel niet wat hij voelt, maar ik zit er tegenover en woon in hetzelfde huis.

Ik kieper in de valkuil die ik wilde voorkomen, zorgen voor. Dat frustreert mij en ik ben geïrriteerd (of anders gezegd: ik sta kort voor de kar).
Vanzelfsprekend hoort dat zorgen voor erbij, wil ik dat hij niet afvalt, eet wat hij kan eten (en liefst met smaak), geniet van mooie momenten en zich beter gaat voelen.
Maar net als de vorige keer verandert de relatie van man en vrouw in die van verzorgende en verzorgde.

Zijn lijf vecht tegen de gevolgen van de bestraling. Niet alleen de vermoeidheid (die eigenlijk wel meevalt) maar meer gedoe zijn het resultaat.  Paul zit er anders in, die luistert naar zijn lijf en het dagdagelijkse gevoel. Ik kan alleen toekijken en op het oog inschatten hoe het met hem gaat.

Gedoe

 • Ik kan nog niet omgaan met de (hopelijk tijdelijke) doofheid aan de rechterkant.
 • Doordat er heel lang pleisters rond zijn oog geplakt zijn, gaat de huid, die al door de bestraling geïrriteerd was, opspelen. Een ooglapje met gaas eronder dus om de irritatie te verminderen,. Voor hem is het een opluchting, maar ik vind het vreselijk lelijk. Daarbij heb ik nog steeds de weerstand tegen de wond, ooit moet ik daar doorheen.
 • Alsof het niet genoeg is, is hij verkouden geworden dus is hij aan het hoesten en snotteren. Hij heeft dus een loopneus in het kwadraat  zonder te kunnen snuiten.
 • Net als de vorige keer en in precies dezelfde periode, heeft hij weer jicht aan een voet gekregen. Hopelijk blijft het bij de ene voet want vorige keer had hij zelfs aan twee voeten tegelijk jicht.
 • Nog steeds komt de wijkverpleegkundige een keer per dag.
 • Hij katheteriseert zichzelf nog (maar) drie keer per dag.

Dat bij elkaar opgeteld maakt dat gezamenlijke uithuizigheid tot een minimum beperkt wordt.

Al met al, ben ik net als Paul, op dit moment niet op mijn best en de herfstvakantie was niet echt een gezellige week.
Hij struggelt fysiek en ik humeurmatig, dat is een slechte combinatie.


Op naar 4 november, want dan staat er weer een bezoekje aan de uroloog op de planning.

8 reacties op “Vanaf de zijlijn: Voeten en Vacuüm”

 1. Karin Donkers

  Tja alles wat ik hier in een reactie zet, zijn allemaal goed bedoelde adviezen, beterschapswensen of woorden van troost. Zitten jullie niet op te wachten en gaat ook niet helpen. Ik kan alleen maar op afstand meeleven en herkennen. Ik kijk wat jaloers naar de openheid tegenover elkaar en naar ons en ik zie een strijd van twee hele moedige mensen. Dikke xxx van mij voor jullie.

 2. Lieve Karin,
  Ik lees je kwetsbare openheid en het zoeken naar wat vreugde voor nu en de toekomst; Opzoek naar het glas gezondheid om te toasten en te laten smaken.
  .
  Wil je in de tussentijd ook zoeken naar een fonduepan, die oranje van brabantia.. ‘weet je nog oudje’.. is goed genoeg voor ons, dan neem ik de fondueborden graag mee jullie kant op.
  Zo kunnen we allemaal eten wat we willen …
  liefs. tot snel!

 3. Het leven is gewoon k*ut. Punt.
  Het mag geschreven. Het mag gezegd.
  Goed zo!
  Je voelt je kl*te. Paul worstelt, ondergaat en voelt. Samen tonen jullie je kwetsbaarheid, ondergaan jullie het. Laveren en balanceren.

  Het is totaal zinloos hier adviezen, tips en lichtpunten in woorden te geven. Maar weet dat door het tonen van je kwetsbaarheid, je vrienden houdt en maakt. En die heb je al veel. Maar hiervoor geldt± genoeg is nooit genoeg.
  Xx

 4. Anja en Frank

  Pfff, wat heftig te lezen dat je deze tweede keer door een nog dieper dal moet. Wat goed van je dat je dat zo ook opschrijft. Hopelijk draagt het wat bij aan een opgaande weg uiteindelijk…
  Dikke knuffels en kussen van ons!!!

 5. c.h.m.Schellinger

  Lieve, lieve Karin,
  Ik begrijp je helemaal!! Ik ben nl. ook een Schellinger. We willen o zo graag het heft in handen nemen!! Wij denken zo graag dat we het weten, maar jij hebt een geweldige man. Schikt zich in zijn lot en blijft rustig. Een van de reden die ik zo erg waardeer. Maar je zult zien het komt goed. Blijf vertrouwen en er in geloven. Lukt het niet in Groningen dan is Utrecht of Amsterdam ook een optie. Maar blijf vertrouwen. Jullie zijn me heel dierbaar . Ik ben gek op jullie!!!
  Liefs Ine

 6. Lieve vrouw, wat ben je toch een eerlijk héérlijk topwijf. Hoe kan een mens hiermee omgaan, niet dus. Het is en blijft meer dan klote als je in deze situatie zit. Even van je afschrijven en erkennen van wat er is. Moedig en sterk. Woorden van troost heb ik helaas niet.
  Liefs Eef

 7. Jaap van Zoest

  “Phoeheeee” , zou Tommy , van Sesamstraat zeggen.
  “Phoehee “zeg ik hem na.

  Goed dat je ons meeneemt.

  Ik probeer de dominee in mij weg te drukken, maar toch…….
  Wat is leren “er mee omgaan en accepteren” toch lastig voor ons kleine mensjes.
  Voor mij in ieder geval wel.

  Ik denk dat in de Pauli wel een veilig fondue recept is te vinden, …..doe vooral nog een poging, hou vol Karin.
  Dikke kus,
  Jaap

 8. Zo kan het dus gaan.
  Zo gaat het dus.
  Zou zo graag willen dat het niet zo was.
  Dat de lente in november was.
  Kus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top