#PHOT: Brood op de plank.


phot-brood

Ineens werd ik toch wel wat onrustig afgelopen weken. Hoe moet het nu als ik straks 70 ben?

Zondagavond zag ik op TV een dame van 70 die enkel van de AOW en een klein pensioen moest rondkomen, dat is niet veel. Daar werd ik toch wel weer door getriggerd, regel je zaken nou eens!
Ook gezien het feit dat sparen op dit moment bijna bestraft wordt met negatieve rente, heeft een potje opzij sparen niet zoveel zin.

Omdat mijn pensioen vol zit met zwarte gaten en hiaten en ik ook geen suikertante of -oom heb die mijn pensioengat vult, is het hoog tijd om zelf actie te ondernemen.

Naast de pensioenopbouw is er een nog een probleem.

ZZP’ers lopen best risico’s als het gaat om ziek- en zeer.
Zeker omdat ik inmiddels tegen een leeftijd aan schijn te lopen waarbij het niet eens meer mogelijk is om een AOV af te sluiten. Ik heb wat gewinkeld, een offerte laten binnenkomen (schande dat je daarvoor ook nog eens moet betalen) en besloten dat de AOV onbeschoft duur is.
Of heb jij wel een betaalbare en redelijke oplossing gevonden?

Een tijd geleden sprak ik een oud-collega en hij is druk bezig met het opzetten van een Broodfonds, daar wil ik me wel bij aansluiten.
Echter …het duurt best wel een tijdje voor dat in kannen en kruiken is.  Je hebt namelijk minstens 20 mensen nodig om een Broodfonds te kunnen starten.
Misschien zijn er nog Leidsche Rijners die mee willen doen?

Vandaar de PHOT van vandaag….ik heb NU brood op de plank en wil dat graag ook hebben als ik 70 ben.

#PHOT is een initiatief van Karin Ramaker (Met-K.COM)

Reactie (4)

 • Karin R.|4 oktober 2016

  Ja, ik weet niet eens wat ik daarop moet zeggen. Ik zou in een broodfonds kunnen maar daar zitten ook haken en ogen aan. Ik probeer te sparen.

 • karinwinters|4 oktober 2016

  @Karin, fijn sparen. Ik kreeg melding dat ik wel 0,1% rente krijg op spaartegoed. Nog even en ik mag betalen omdat iemand op mijn “girale”centen past. Wie houden we nu in leven? Banken en verzekeraars?

 • coen verharen|5 oktober 2016

  Zag de post een paar dagen geleden voorbij komen. Moest even nadenken over hoe en wat? En over het fenomeen ZZP’er. En over het fenomeen pensioen o.i.d. En over de combi daarvan. Ik ben jarenlang zelfstandig ondernemer geweest. Als grootaandeelhouder van een BV en daarna als ZZP’er. Kwam er al snel achter waarom de overheid het ZZP’er-schap zo promote. Voor zover ik het kan overzien, twee redenen. A) De overheid moest inkrimpen, bezuinigen! Dus van personeel / ambtenaren af. Diezelfde mensen kwamen via de achterdeur dezelfde dag weer binnen als “consultant”. Als ZZP’er. Voor een uur-hoofdprijs plus BTW! B) En wat is er voordeliger voor de overheid dan mensen die jarenlang in loondienst hebben gewerkt en er uit gereorganiseerd worden en de WW ingaan, aan te zetten tot het werken als ZZP’er? Al naar gelang hun dienstjaren ontvangen ze een aantal maanden of jaren een WW-uitkering. Daarna, als ZZP’er zijn ze “vogelvrij”. Geen werk, geen inkomen? Sorry, geen uitkering! Verkoop je huis maar. En je auto. En soupeer je spaartegoeden maar op, etc. En daarna kom je – misschien – wel in aanmerking voor de bijstand! Ik spreek uit ervaring. En gelukkig heb en had ik voldoende reserves om onze prettige levensstijl voor een paar jaar voort te zetten in Nederland. Post dit nu vanuit Portugal, waar wij wonen, en van onze AOW en spaarcenten genieten. EN: wat zou je dan nu kunnen doen als ZZP’er in Nederland wanneer je je financieel zorgen maakt over nu en straks? Ik zou zeggen: verenigen! Ik kan het mis hebben, maar er zijn volgens mij ca. 350.000 ZZP’ers in Nederland (geen idee hoeveel procent van de beroepsbevolking?). Die betalen allemaal belasting en dragen BTW af. Richt een vakbond op. EEN vakbond! Elk lid betaalt, bijv. 100 euros per jaar. Dat is een pot van 35 miljoen euros per jaar! Daar kan je wel een kantoortje van huren in Den Haag en een paar juridisch en fiscaal onderlegde lieden aan het werk zetten om Het Binnenhof het vuur aan de schenen te leggen. DAN ben je een partij waar de overheid rekening mee moet en gaat houden. Die vakbond behartigt voor jullie arbeidsomstandigheden, contracten, akkefietjes met de belastingdienst, rechtzaken tegen…?, opzetten van een pensieonfonds, etc. ZZP’ers verenigt U!

 • coen|5 oktober 2016

  Beste Karin, je kijkt naar een te klein plaatje, volgens mij. En by the way, we houden al decennia banken en verzekeraars in leven (lees: worden genaaid door), dus dat is geen nieuws. Zie het wat breder, ruimer. Broodfondsje hier, broodfondsje daar geloof ik niet zo in. Zie mijn post hieronder. Sterkte!

 • Karin Winters