Over banen…nu en straks

Bas van de Haterd bood al een download aan met waardebepaling achteraf (dus nee niet gratis). Ik ben echter iemand van de echte “boeken” en het liefst met een boodschap voorin, die had ik dus gisteren in de bus.

Natuurlijk weten we allang dat de arbeidsmarkt in beweging is en naar aanleiding van het Oxford onderzoek The future of emplyment: how susceptible are jobs to computerisation (Frey & Osborne, 2013), heeft minister Ascher ook al wat paniek gezaaid. Maar toch is het – met name voor onderwijsmensen- de moeite waard om even aandacht aan te besteden aan zomaar 20 banen.

Toen ik de banen die in de inhoudsopgave beschreven zijn bekeek, dacht ik, dit moet toch NU al ongelofelijke urgentie tot flexibilisering van het beroepsonderwijs opleveren?
De urgentie om daar NU direct aan de slag te gaan met de banen die verschijnen lijkt me heel groot. Als geen ander weet ik dat het best lang duurt om een opleiding met een officieel stempel (crebo of croho) in gang te zetten. Naast de administratieve processen (haalbaarheid en marktanalyse) moet er ook ontwikkeld worden. Niet alleen (voor het mbo) een kwalificatiedossier maar ook een curriculum en de inhoud.
Waar ik (gezien mijn tak van sport onderwijs met ict) me echt ook zorgen over maak is dat het urgentiegevoel om de leraren van NU en de leraren in opleiding als de wiedeweerga ict bekwaam te maken en de vrijblijvendheid van die ontwikkeling nu om te zetten in een noodzakelijkheid, nog steeds niet leeft.

banenbas

Bas noemt in zijn boek de banen die verdwijnen versus banen die verschijnen en ja als ik de tijd zou nemen kan ik daar bij 80% van de verdwijnende banen een kwalificatiedossier en mboopleiding aan vast hangen.
Bij de verschijnende banen moet ik toch even passen en echt het is niet zo dat er alleen mbo niveau verdwijnt en er hbo niveau voor terugkomt.
Bij de verschijnende banen wordt in het voorwoord bijvoorbeeld aangegeven dat de EU app economy in 2018 5 miljoen mensen aan het werk heeft (nu 1,8 miljoen). Maar ook reparateur en city farmer zijn nieuwe banen die mensen met een mbo niveau van 1 tot en met 3 goed werk opleveren.
Wat er leuk is aan het boekje is dat je het als een soort breinstorm instrument in jouw eigen team zou kunnen gebruiken. Er wordt per verdwijnende en verschijnende baan aangegeven welk niveau en welke technologische en maatschappelijke ontwikkelingen van invloed zijn op het beroep. Per beroep wordt uitgelegd waarom deze verdwijnt of verschijnt en het allerleukst is de notitiepagina: wie moet ik op de hoogte brengen (waarschuwen en wijzen op).

Mooie aanzet voor een studiedag over de toekomst van onderwijs misschien?
Misschien wel een mooie manier van waardebepaling achteraf, bel Bas 🙂

1 gedachte over “Over banen…nu en straks

  1. Leuk prikkelend en concreet boekje. Wat opvalt is de grote invloed van IT op de komende banen en het accent op duurzaamheid.
    Nog een stap verder gaat het besef dat veel banen die over 10 of 20 jaar gangbaar zijn nu nog geheel onbekend zijn. Hoe bereid je daar op voor?
    Een must als brainstorm voor beroepsopleidingen.

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Karin Winters