Met ‘n oog op de wereld – stapjes voorwaarts

Auteur: Paul Laaper

Mijn laatste bijdrage dateert alweer van 1,5 maand geleden. Is er niets gebeurd in de tussentijd? Jawel, maar alles gaat zo langzaam, dat het bijna niet opvalt dat het gebeurt. Zo’n traag stromende rivier, waar heel af en toe een steentje verschuift. 

Mijlpalen

Intussen zijn er wel wat mijlpaaltjes te benoemen. Karin heeft al iets geschreven over het einde van de bestraling. Nu beginnen langzaam de bij-effecten van die bestraling weg te ebben. Een belangrijk moment was of het resterende oog nadelige gevolgen van de bestraling had ondervonden. Dat bleek niet het geval.

Eten gaat nu zonder pijnstillers, maar nog niet alles gaat er als gesneden koek in. De temperatuur moet niet te hoog zijn en ook spicy eten is nog geen optie. Smaak is überhaupt nog niet op het oude niveau. Maar de eetlust is wel teruggekeerd en dat is ook belangrijk. 

Vermoeidheid is er nog wel, maar ik train dagelijks een kwartier op de hometrainer en een kwartier op het roeiapparaat, waarbij de snelheid/inspanning per week iets opgevoerd wordt. Alles voor de conditie! 

Vandaag nog een belangrijk moment: de rijvaardigheidskeuring. Ik zal jullie de onduidelijkheid omtrent dit verschijnsel besparen, maar de kwaliteit van het resterende oog is dusdanig, dat ik weer gewoon mag autorijden. En dat is echt een grote stap.

Wat gaat er nog komen?

Naast de gebruikelijke controles, is het allerbelangrijkste moment de mri-scan die eind november gemaakt gaat worden. Daarop moet te zien zijn of het traject tot nu toe zin heeft gehad, oftewel, of alle tumorcellen vernietigd zijn. Als dat niet het geval is, zullen er waarschijnlijk niet zoveel opties meer zijn. Als alles naar wens gaat, wordt begin december het proces van plaatsing van de prothese (kunstoog) en reconstructie van het aangezicht in gang gezet. En naar wat ik begrepen heb, zal er nagenoeg geen verschil zijn met mijn aangezicht van voor de operatie. Alleen het oog zal niet bewegen. Maar misschien kan ik ze zover krijgen dat ze disco-ledjes plaatsen, die je op afstand aan en uit kunt zetten. 

Varia

Tijdens de 7 weken bestraling, ben ik door een aantal taxichauffeurs heen en weer gereden. Daar zaten er een paar bij die dat meerdere keren gedaan hebben en waar ik dan ook wat diepergaande en persoonlijke gesprekken mee had. Ik heb daar echt van genoten, het maakte de ritten tot een genoeglijke tijdsbesteding. Van hen heb ik afscheid genomen met een persoonlijk aandenken. 

De vpk-en komen nog elke dag om de oogkas te verzorgen. Recentelijk kwam er een stagiaire mee, die in het laatste jaar van haar opleiding zit. Na eerst een keer toegekeken te hebben, ging ze langzamerhand steeds meer doen. En het bleek dus ook zo’n wond-aficionado te zijn (hoe meer er te peuteren is, hoe leuker), zoals er wel meer langskomen. Al een paar weken doet ze, onder toezicht, de hele behandeling. Vandaag haar mijlpaal: de praktijktoets Wondverzorging heeft ze probleemloos gehaald! 

Aan het begin van het traject (eind juni) heb ik al even de afspeellijst met het thema Ogen genoemd. We hebben niet stilgezeten, de lijst bestaat inmiddels uit 67 nummers en groeit nog steeds. Ik vermoed dat het een van de meest eclectische lijsten op Spotify is, als ik zo naar de samenstelling kijk, met artiesten waar ikzelf ook nog nooit van gehoord heb. En bij een gemiddelde duur van een nummer van 3,5 minuut, heb je dus meer dan 4 uur luistergenot. Voor diegene die de lijst ook eens (gedeeltelijk) wil beluisteren, dan is hier de link. Een account op Spotify is niet nodig.

17 reacties op “Met ‘n oog op de wereld – stapjes voorwaarts”

 1. Edtih Van Montfort

  Vijfentachtigduizend kaarsen aan eind november! Hoop zo op die blijvende weg op voor jou Paul! Dank voor je bericht. Liefs ook voor Uw jarige vrouw!

 2. Ik wens dat elke dag een betere dag wordt dan de vorige. Spannend de MRI… Sterkte allebei met alles.

 3. Die disco-ledjes triggeren me wel. De Action heeft spotjes die je via wifi kunt bedienen.
  Zo moet er meer mogelijk zijn…
  Bijzonder vond ik ook om vanavond de koplamp te zien waarmee de vpk-en jou bijlichten tijdens de wondverzorging. Man man wat een gedoe allemaal.
  Echt geweldig dat je weer mag rijden!

 4. Ik zie allemaal kleine lichtpuntjes, lees kleine positiviteitjes. Ik noem iets meer smaak, eten zonder pijnstillers, kwartiertje fietsen, kwartiertje roeien, een rijbewijs en nog zo wat. Laat het één grote stralende bundel worden die eind november mag schijnen…
  Dank je wel dappere man, voor je update. Dank je wel aan je dappere Karin, waarvan we allemaal weten: op de achtergrond onzichtbaar acterend, maar van zo grote waarde.
  Dag dapperts.

 5. Karin Donkers

  Wat een weg heb je afgelegd en nog te gaan. ‘Grappig’ hoe je andere dingen gaat waarderen. Het is dus echt zo. Ik wil je heel veel sterkte wensen. Hoop dat de kleine stapjes gewoon continueren en er steeds wat kwaliteit bij gaat komen. Ik duim voor jou, voor jullie!

 6. Wat fijn dat je weer mag autorijden en daardoor je wereld weer wat groter wordt.
  Alle kleine stapjes maken het 1 grote stap. Nu fingers crost, voor een goede MRI uitslag

 7. Anja en Frank

  Een opgaande lijn, zo fijn voor jullie!!!
  We duimen eind november voor jullie!!!

 8. Nou, de figuurlijke lichtpuntjes zijn er in ieder geval! Ik vind dat ze best hun best mogen doen voor wat ledlampjes in je oog. En anders..hoe toepasselijk zo’n laserstraaltje (je weet wel, uit zo’n pen).

  Het blijft een spannende tijd voor jullie! Ik duim mee richting eind november!

 9. Goed om weer positief nieuws te horen Paul en wat die mri betreft: ik steek alle kaarsen aan die ik in huis kan vinden! En vraag Pauline eens naar een toepassing met de micro:bit, die doet leuke dingen met ledjes!

 10. Wat een positief bericht Paul, heb netjes gewacht op deze link en dat met deze inhoud is fijn voor jou, voor jullie.
  Dat proosten doen we later en tot die tijd ga ik duimen voor een goede MRI uitslag en luisteren naar de playlist.
  Ik mis nu al ‘Zijn het je ogen van Koos Alberts’ X

 11. Ik lees fijne berichten! Met name het auto kunnen rijden lijkt me een hele grote mijlpaal! Wanneer het eind november is zal ik de kaarsen aan steken, ik blijf duimen!

 12. Wat ontzettend fijn dat je weer mag autorijden! Dat zorgt voor een stukje vrijheid. Ik ga voor jou duimen en eind november steek ik een kaarsje voor je aan. Uiteraard ook voor Karin. Sterkte in deze spannende tijd.

 13. Heel fijn om weer wat te horen over hoe het nu gaat en ik zie kleine stapjes in de goede richting. Mooi dat je weer mag rijden! Ik wens jullie de komende tijd veel rust en sterkte en eind november zal ik extra aan je denken.

 14. c.h.m.Schellinger

  De rust en de duidelijkheid van jou, vind ik heel bijzonder. Het is niet niks. En dat wachten op uitslagen is ook niet mijn ding, hopeloos !!! Maar er zijn ook leuke berichten: je mag weer autorijden! Ik vind dat geweldig en denk dat het echt de goede kant op gaat . Hier branden de kaarsjes !! Ook dat helpt, ik geloof daarin..
  Ik denk en bid voor je. Veel liefs, Ine

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top