Met ‘n oog op de wereld – De volgende fase

Aureur:Paul Laaper

Alweer zo’n 1,5 week geleden schreef Karin een blog met een aantal verrassende, bijzondere, onthutsende, noem het maar, details en ontwikkelingen. Het stof is wat neergedaald en gisteren ben ik gestart met het bestralingstraject. Dat bestaat niet alleen uit bestralen, maar ook uit bezoeken aan de mondhygiëniste, diëtiste, doktersassistente en radiotherapeut, maar dat zijn deels formaliteiten.

Ik wil in dit bericht wat vertellen over het gebeuren rond het bestralen zelf, want dat zal niet voor iedereen bekend zijn. Een van de medewerkers bij het toestel was zo vriendelijk een paar foto’s te maken. 

Het masker

Bij hoofd/hals bestraling wordt er altijd gebruik gemaakt van een masker. Dat is dus bij mij het geval. Dat masker is al een tijdje geleden gemaakt. Een kunststof plaat wordt warm gemaakt, over je gezicht gelegd en in de juiste vorm geduwd. Na een minuut of vijf afkoelen wordt het verwijderd om verder uit te harden. Naderhand worden er scans gemaakt, ‘in het masker’ om het juiste bestralingsgebied te bepalen. 

Het masker zit vrij strak om je gezicht en wordt ook vastgeklikt, je kunt geen kant op, dat is ook precies de bedoeling. Niet fijn voor mensen die wat claustrofobisch aangelegd zijn.

Het luistert allemaal heel nauw, omdat er in het hoofd/halsgebied veel stuk kan gaan. Twee jaar geleden moest er een nieuw masker gemaakt worden, omdat ik erg afgevallen was en het masker te ruim zat. En dan gaat het niet om centimeters, maar om millimeters.

                Mijn masker

De bestraling

In de bestralingsruimte gebeurt niet zo veel: je gaat op de tafel liggen, het masker wordt geplaatst, vastgeklikt en de machine doet zijn geprogrammeerde werk.

             De bestralingsruimte, -machine, ikzelf

                   Close-up 

                       Foto van boven

Het oranje voorwerp dat je op het masker ziet, is een extra hulpmiddel  om ervoor te zorgen dat de straling op de juiste wijze in het te bestralen gebied komt. Althans, zo heb ik het begrepen. 

Het bestralen zelf duurt maar enkele minuten, soms worden er nog extra foto’s voor controle doeleinden gemaakt. En alles wordt bestuurd en gecontroleerd vanuit de controlekamer. Mocht een patient in paniek raken, dan zijn ze binnen een paar seconden bij je. 

                                         De controlekamer

Elk bestralingstraject levert bijwerkingen op. Welke dat bij mij zijn is nog niet te zeggen, omdat die voor ieder individu verschillend zijn en omdat ze pas later (soms na einde behandeling) optreden. 

En, ik spreek uit ervaring, in die 35 keer bouw je best wel een band op, met de medewerkers én met de machine, want die laatste is toch datgene wat jou beter moet maken. 

15 reacties op “Met ‘n oog op de wereld – De volgende fase”

 1. Paul, wat fijn dat je dit op deze manier met de wereld deelt.
  De combinatie van het “technische gedeelte” en laten we zeggen het “menselijke gedeelte” raakt mij.
  Heel mooi hoe je dit weet te beschrijven

 2. Man man…
  Ik geneer me al voor een veraf strandfoto en jij laat je gewoon tot in detail zien!
  Moedig Paul, maar zeker leerzaam met al je uitleg!
  Al met al ben ik wel jaloers op je buikje 😉
  Zullen we die vanavond even naast elkaar houden?

 3. Het is misschien raar om te zeggen, maar wat leer ik veel van je ontzettend goede uitleg van wat er met je gebeurt. Ik had er geen idee van dat dit er zo aan toe gaat. En dat je daarbij je gevoel laat spreken en verweefd in het artikel: petje af. Masker af… (je weet wie het zegt he) Nogmaals ontzettend fijn dat je telkens weer ons op deze wijze op de hoogte houdt.

 4. Ja. Een technisch ‘verhaal’ waar ongetwijfeld ook veel emoties en angsten bij komen kijken. Het vraagt wat van een mens om iedere keer weer op die tafel te gaan liggen en je over te geven aan de techniek. Niet wetende wat het doet met je lijf. Ik hoop zo dat je baat hebt bij de bestraling en dat de bijwerkingen meevallen. Ik leef op afstand mee met jou en Karin. Hou je taai moedige Paul. En natuurlijk ook Karin.

 5. Edtih Van Montfort

  Dank Paul dat je dit zo deelt! Dat die vijfendertig keer maar in een vloek en een zucht voorbij mogen zijn! En ook hier fingers crossed op zo’n beperkt mogelijke neveneffecten. Dat die machine je potdomme idd maar gewoon beter maakt! Hou je!

 6. Heel, heel veel succes! Masker herkenbaar, heb het zelfs nog liggen. Legde me er ook letterlijk en figuurlijk maar telkens gewoonweg bij neer.
  Heb ook daar diep respect gekregen voor het personeel wat er werkt. Een spreekwoordelijk warme deken van zorg.
  Nogmaals veel succes en hopelijk weinig bijwerkingen. We denken aan jullie!

 7. Wilfred Rubens

  Nooit geweten hoe hoofd/hals bestraling in zijn werk gaat. Dapper dat jij jezelf hierbij hebt laten fotograferen. Veel succes met de behandelingen.

 8. Paul, wat knap en attent dat je ons zo gedetailleerd op de hoogte brengt van jouw
  bestralingsproces. Persoonlijk vind ik het interessant om te weten hoe het gaat. Ik besef dat het niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk zeer zwaar is. Ik hoop dat alle reacties je een beetje tot steun zijn.

 9. Tjonge daar komt nog heel wat meer bij kijken dan dat ik weet van had. Wat bijzonder om zo mee te mogen kijken. Ik heb geen idee of ik dat nu goed, mooi of knap vind. Bijzonder vind ik het wel. Zal mss voor jou ook een soort van verwerking zijn. Een tevens hoef je nu niet steeds uit te leggen wat er gebeurd je laat het gewoon zien. Op een manier die wel bij je past

 10. Hoi Karin en Paul, ik loop een “beetje”achter met reageren maar volg jullie met veel aandacht.
  Wat een gedoe allemaal maar ook wat een vakmanschap. Ik blijf het, net als jullie denk ik, altijd weer mooi om te zien wat er achter een vakgebied allemaal schuil gaat aan kennis en knowhow.
  Ik realiseerde mij toen ik op de Harmonielaan aan het werk ging wat een kennis er in zo’n gebouw werd uitgewisseld.
  Mooi verhaal Paul, mooi vooral over hoe je in de laatste alinea beschrijft wat mensen elkaar allemaal te bieden hebben en voor elkaar kunnen betekenen.
  Als mijn schoonmoeder weer eens bij een, voor haar nieuwe dokter was geweest en mijn vraag beantwoordde hoe het bezoek geweest was antwoordde ze vaak “het was een aardige dokter.

 11. c.h.m.Schellinger

  Wat ben jij een bijzonder mens. Zo fantastisch hoe jij de behandeling kan beschrijven. Het is allemaal niet niets. Jij verstaat de kunst je helemaal over te geven. Dit is wel een bijzonder!! Dit gaat helemaal goed komen. Heel veel sterkte en liefs,
  Ine

 12. Bedankt Paul dat je ook dit soort beschrijvingen wil delen, want het verheldert wel weer wat er allemaal gebeurt. Hopelijk heeft het snel effect.

 13. Jeetje Paul,

  Knap hoe je het allemaal beschrijft.
  Sterke man.
  Kanker is waardeloos. Heb het zelf ook gehad. En bestralingen onderga je.
  Wens je heeel veel sterkte.

  Groet,
  Hanneke van Nieuwenhoven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top