Jokken mag niet! leeftijdsgrens Sociale Netwerken.

Gisteravond ontstond er een aardig gesprek op Twitter tussen een aantal leraren uit het basisonderwijs die Facebook wilden gaan gebruiken met hun klas.
Waarom zou je dat doen en hoe pak je dat aan? Ga je in een gesloten groep werken, hoe doe je dat met “vrienden” worden?
Natuurlijk staan er voldoende handleidingen en tips online om daarmee aan de slag te gaan.

Maar….als luis in de mediawijsheid pels…mag je kinderen in jouw klas stimuleren om een Facebook account te nemen terwijl de leeftijdsgrens op 13 jaar en ouder ligt?
Misschien toch handig om de weblogpost van Arnoud Engelfriet eens even te lezen.

De leeftijdsgrens is door Amerikaanse wet- en regelgeving bepaald en wellicht hebben wij hier in Nederland andere wetten, maar toch.
Het argument van leraren, ja maar ze zitten er toch al op, is wat mij betreft een ongeldig argument.
Bekijk het eens vanuit het mediawijsheid perspectief, de leraar wordt geacht daarin de wijzere te zijn. We mogen kinderen onder de 18 geen sigaretten en drank verkopen, daar houden we strak een vast en zelfs bij studentenfeesten worden drinkende studenten onder de 18 verwijderd. Polsbandjes met ja ik mag of ik mag niet, vinden we heel gewoon.

Bij het aanmaken van een Facebook of Twitteraccount waar de leeftijdsgrens 13 jaar is, zouden we dan ineens zeggen…ja joh, zeg maar dat je 13 jaar of ouder bent en smokkel maar een paar jaar bij bij je gegevens. Nee dus!!
Er zijn een paar argumenten die Arnoud Engelfriet heeft om er nog eens goed bij stil te staan.

  • Onze wet op privacy verbiedt organisaties data van kinderen onder de 16 te verwerken zonder toestemming van de ouders.
  • Kinderen onder de 18 zijn formeel niet handelingsbekwaam.

Een argument dat ik er bij bedacht heb, je sluit kinderen die wel eerlijk zijn of mediawijze ouders hebben op deze manier uit.

  • Je zet ze aan tot het overtreden van de regels die zij vanuit huis meegekregen hebben, door te stimuleren het stiekem wel te doen.

Wat je daarmee krijgt is dat ouders denken afspraken gemaakt te hebben met hun kinderen en dan dus ook niet weten, wat die kinderen online doen. Juist omdat ze in de veronderstelling zijn dat zij goede afspraken met hun kinderen gemaakt hebben, die vervolgens met een schouderophalen van de leraar overtreden wordt.
Dat geldt trouwens ook voor Twitter,  hoe leuk en zinvol het allemaal is, je zet bij het aanmaken van Twitteraccounts met je klas kinderen aan tot jokken over hun leeftijd en het overtreden van de wet.

Tsja….ik zou zeggen: gat in de markt…of is er al een Hyves vervanger in het Nederlands taalgebied?

1 gedachte over “Jokken mag niet! leeftijdsgrens Sociale Netwerken.

  1. Zolang er geen alternatief is moet de school niet op de plek van de ouders zitten en de kinderen een profiel laten aanmaken.
    Ik zou daar zelf als ouder van balen als mij dat zou overkomen.

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Karin Winters