Bloggersbootcamp 2: Drie boeken van waarde

De blogopdracht van week 2 is: Als jij drie boeken zou moeten doorgeven aan anderen, welke drie boeken van waarde zouden dit zijn en waarom? 

Ik ben een #bieblezer en alle ontspanningslectuur en literatuur (thrillers, detectives, science fiction en fantasy boeken) leen ik bij de bieb. Die boeken kan ik niet weggeven.
Ik beperk me dus tot de boeken die ik heb.

Een groot deel van mijn boeken zijn studieboeken en bijna allemaal hebben ze iets met onderwijs of met ict te maken. Maar ook staan er heel veel boeken over organisatieverandering, online zaken en nog veel meer boeken die met leren te maken hebben. Oh en poëzie…oud en nieuw
Nu ik bewust naar de boekenkast (op mijn werkplek) kijk…denk ik…wat een raar allegaartje.

Ik leerde mijn kinderen altijd, als je iets weggeeft moet het iets zijn dat je zelf ook erg graag zou willen hebben. Iets weggeven waar jij niets aan vindt is minder leuk weggeven.
Mijn weggevers (niet echt natuurlijk, want ik doe er geen afstand van).

  1. De wereld van Sofie – Jostein Gaarder.

Ik ben pas heel laat in aanraking gekomen met filosofie en filosofen. Ik had dus een hiaat in mijn kennis. Wat is filosofie en wie zijn de meest bekende filosofen? Ondanks dat het een kinderboek is, heb ik genoten van dit boek. Het was voor mij een vertrekpunt om meer te gaan lezen over/van filosofen maar ook om zelf vragen te stellen.
In de master leren en innoveren hebben we bij het thema communicatie ook Socratische gesprekken gevoerd. Daarnaast heb ik juist daardoor filosofen als Martha Nussbaum en Hanna Ahrend leren waarderen.
De wereld van Sofie heeft dus voor mij een wereld geopend…

  1. De Canon van het Leren – Manon Ruijters en Robert-Jan Simons (red).

Iedereen die iets met onderwijs heeft te maken, zou dit boek als basisboek in de kast moeten hebben staan. Voor mij was de Canon van het leren het vertrekpunt naar onderwijs theorieën en een eerste stap naar meer weten over onderwijs, leren en leerconcepten. Ook een aantal auteurs van de hoofdstukken in de Canon heb ik gedurende de studie en ook het afgelopen jaar gevolgd en veel van hun publicaties gelezen. Na de Canon kun je verdiepen op verschillende onderwerpen.  Maar ook jezelf de vraag stellen, klopt dit wel? Kan ik dit gebruiken in de dag-dagelijkse praktijk? Zijn er al nieuwe concepten? Welke zijn dat dan?
Ik merk dat ik nadat ik in december afgestudeerd ben te weinig verdiepend gelezen en met name geschreven heb over onderwijs onderwerpen. Doen we aan goede voornemens halverwege het jaar?
Met name informeel en non-formeel leren door bloggen (leer je wel iets door te bloggen? En wat dan?) blijft me intrigeren. Gebrek aan Tijd en Geld is daar eigenlijk de remmende factor. Daar moet ik dus iets mee doen.

  1. Het derde boek is een combi (dus 2 boeken) en ik leg ook uit waarom.
    a. Je binnenste buiten – Manon Ruijters (red) en collega’s
    b. The imaginary world of ….. – Keri Smith

Begin januari heb ik een paar dagen in een hutje op de hei gezeten. Ik wilde aan de slag met mijn eigen bedrijf, wat wil ik ermee bereiken. Maar ook met mezelf. Wat is mijn professionele identiteit? Waar word ik gelukkig van en hoe bereik ik doelen (en hoe stel ze ook even vooraf vast). Wat is mijn basis, waarvan ben ik, waarin geloof ik.

Je Binnenste buiten gaat hierover …een aantal auteurs staan stil bij wat professionele identiteit is en waarom het zo belangrijk is om je daarvan bewust te zijn.
Enkel door het lezen van een boek kom ik nooit tot actieve stappen. Ik moet er iets mee doen of er iets bij doen. Ik ben een “droedelaar” dus heb altijd pen en papier bij de hand om te schrijven, krabbelen en tekenen.
Ik heb daarom het boek The Imaginary World of… van Keri Smith (jeweet wel die van Wreck This Journal) genomen en dat als doeboek gebruikt.
Met het boek ontwerp je een wereld, door je iets nieuws voor te stellen kun je veranderingen in de echte wereld tot stand brengen. Natuurlijk heb ik lang niet alle opdrachten uit het boek gedaan…en ik ben ook nog lang niet klaar. Maar ik zou je dus beide boeken schenken om eens op een andere manier met jezelf, je eigen professionele identiteit en wat je wilt bereiken bezig te zijn.

Wat zit er dan in mijn tas voor de vakantie?
boeken2
Oh en ik heb net Ga Hosselen besteld

Bloggersbootcamp is een initiatief van Karin Ramaker 

2 gedachten over “Bloggersbootcamp 2: Drie boeken van waarde

  1. De Wereld van Sophie heb ik zelf. De andere twee boeken ken ik niet. Ik vind het zo leuk iemand te ontmoeten die ook van de bieb houdt. Ik ga heel geregeld en vind het er heerlijk. Ook bij de boekhandelaren kun je mij vinden en ik koop af en toe een boek. Ik vind Karin’s opdracht heel leuk. 1 boek weet ik al zeker. Over de andere 2 ga ik eens goed nadenken. Je hebt een leuk blog. Ik heb me voorgenomen je te gaan volgen. Groeten van Geri.

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Karin Winters