Bekwaamheidsdossier, ik blijf er in geloven

Vanmorgen ben ik weer gaan rondvragen of de herijking van de bekwaamheidseisen en de wettelijke verplichting voor leraren om zich te registreren in het lerarenregister al is vastgesteld. Daar ben ik nog steeds niet achter.

Over het lerarenregister
Over het lerarenregister heb ik op mijn persoonlijke weblog al verschillende keren iets gevonden, dat doe ik hier niet meer. Toch wil ik hier nogmaals benadrukken dat het eigenaarschap van bekwaamheid bij de leraren moet liggen.
Inmiddels zijn er “slechts” 30.000 leraren geregistreerd en wanneer dat voor 1 januari 2017 voor de overige ca. 220.000 leraren zou gaan gelden, wordt dat voor de onderwijscoöperatie een duivelse klus.

Pilot bij SKBO
Bij SKBO heb ik vanaf juni 2015 meegedaan aan een pilot registerleraar/bekwaamheidsdossier.
De pilotgroep was van mening dat het bijhouden van de professionele ontwikkeling een doorlopend proces is en dat dat in een bekwaamheidsdossier zou kunnen gebeuren. Daarin bevinden zich niet alleen de volgens het register “gevalideerde” professionaliseringsactiviteiten, maar ook scans een eigen ontwikkelingsplan en de verslagen van bijvoorbeeld functioneringsgesprekken.

Ontwikkeling van het bekwaamheidsdossier
Samen met de projectgroep is er (met de mijnportfolio software van Paragin) een “bekwaamheidsdossier” ontwikkeld. Hierin kunnen leraren (die eigenaar zijn van hun eigen portfolio) hun bekwaamheid bijhouden. In het dossier zijn quickscans van de bio- competenties maar ook van ict bekwaamheid opgenomen. De zelfinschattingen kunnen omgezet worden naar een 360 feedback, indien de organisatie daar voor zou kiezen.

  • De leidinggevende van de leraar kan  enkel kijken in het portfolio (en heeft op sommige plaatsen zelfs geen kijkrechten).
  • De leraar kan ook aan de rest van de wereld zijn portfolio laten zien in een showcase. Deze kan beveiligd worden met een pincode zodat de leraar zelf besluit wie wat mag zien. Met 1 druk op de knop maakt de leraar een CV van zijn portfolio.
  • Omdat het portfolio voldoet aan de portfolio standaarden is het te exporteren en mee te nemen om op een andere plaats weer (indien ook dat systeem voldoet aan de standaard) te uploaden.
  • De laatste ontwikkeling, het bijhouden van registeruren,  ligt even stil want helaas is de pilot afgerond en zijn er ondanks de tevredenheid van de gebruikers geen vervolgacties ondernomen.

Het bekwaamheidsdossier is er, dus wanneer je eens wilt kijken hoe het eruit ziet, kun je onderstaand filmpje bekijken, maar nog mooier is het als je eens overweegt of het iets voor jouw school.

Ik vergat bijna te vertellen dat er ook een bekwaamheidsdossier voor de directeuren is, zodat ook zij – naast het schoolleidersregister – regelmatig zijn/haar bekwaamheid bijhoudt.

Meer weten? Neem dan contact met mij op.

Karin Winters